вторник, 20 януари 2009 г.

Комисарят по правосъдие и вътрешни работи в България


Жак Баро, Заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността участва днес в конференция на тема "България в Европейския съюз: две години по-късно и пътят напред", организирана от Представителството на ЕК в България, Институт "Отворено Общество" – София, Център за либерални стратегии и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

В изказването си пред форума Жак Баро подчерта, че българската съдебна система произвежда много малко действителни резултати. Той отчете, че у нас малко дела отиват до своя край, постоянно се отлагат съдебни процеси, няма степенуване на престъпленията, което пречи да се установят приоритетите.

Въпреки някои конкретни реформи, според него, такива са нужни в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, който е остарял. "Трябва да се произнасят твърди присъди срещу престъпниците. Да се осъждат както корумпиращите, така и корумпираните. Трябват видими и осезаеми промени".

По думите на Баро е необходимо да има пълна независимост и отговорност на съдебната система, прозрачност и ефективност на следствието и съда. Той отбеляза, че отправя своите критики като приятел на България, но помоли и българската страна да му помогне с аргументи, които да позволяват да е неин защитник.

Комисарят каза още, че има хора, които искат да заложат на България, заради отличната й геостратегическа позиция, но се колебаят заради проблеми, свързани с корупцията и организираната престъпност.

Баро изнесе също информация, че в Европейската комисия пристигат много жалби на български граждани, фирми и предприятия, които се отнасят за корупция или за изкривено правораздаване. Той припомни, че в доклада на "Прозрачност без граници" за 2008 г. България е на 72-ро място, докато европейски страни като Дания и Финландия заемат челните позиции.

"Организираната престъпност ще пречи на България, докато не бъде изкоренена. Растежът е немислим, ако не бъде овладяна. Има нужда от политическата воля на управляващите, на гражданите и икономическите среди. Всеки един гражданин на това общество трябва да заклеймява престъпността. Смятам, че този резултат е постижим за България, ако всички българи го искат" каза Жак Баро.

(По материали от медиите)

Снимка: Интернет страница на Европейската комисия

Няма коментари: